2006/07/09

Ubuntu peste tot

Acum câteva zile am primit pachetul cu CD-uri Ubuntu Linux 6.06 LTS. A fost o foarte plăcută surpriză să găsesc printre CD-uri şi 10 stick-ere cu Ubuntu Linux. Deja mi-am lipit un sticker pe laptopul meu ca să arăt că sunt mândru că folosesc Ubuntu Linux.

De când a apărut Ubuntu, de la versiunea 4.10 i-am urmărit evoluţia, dar niciodată nu m-am încumetat să-l instalez pe vreun calculator de-al meu. Am încercat Live CD-urile şi totdeauna am rămas impresionat de detecţia hardware şi de software-ul care "pur şi simplu merge". Când a apărut Debian 3.1, am preferat să-l instalez în locul versiunii de Ubuntu de atunci. Am aşteptat să apară "The biggest and the best Ubuntu ever" şi nu-mi pare rău de aşteptare. Pot spune că Ubuntu 6.06 este "The biggest and the best Ubuntu till now".

Săptămâna asta am descărcat ISO-ul cu Ubuntu 6.06, l-am scris pe un CD reinscriptibil, am şters complet Windows XP de pe laptop-ul meu IBM Thinkpad T23 şi am pornit să instalez Ubuntu. Instalarea a decurs fără probleme; a fost chiar plictisitor pentru că nu prea am avut ce face, singurele întrebări mai complicate pe care ţi le pune programul de instalare sunt legate de partiţionare şi utilizatorul principal şi parola acestuia. După reboot am fost întâmpinat de ecranul de conectare al Ubuntu în care trebuie să introduc numele de utilizator şi parola. M-am conectat şi am intrat în desktopul Ubuntu. Arată foarte bine. Se vede că s-a investit foarte multă muncă pentru a crea iconiţele şi tema implicită din Ubuntu. Desktopul Ubuntu mi se pare prea portocaliu pentru gustul meu, aşa că am început să caut o temă care să mă satisfacă. După mai multe încercări am ajuns în final să folosesc tema Outdoors cu iconiţe GNOME, desktop-ul având foarte multe nuanţe plăcute de verde. Deasemenea, nu-mi plac cele două bare cu care vine GNOME. Bara de sus e pur şi simplu inutilă, încurcă lucrul cu ferestrele şi ocupă spaţiu degeaba, aşa că m-am apucat să şterg bara de sus şi să las o singură bară, jos, în final foarte asemănătoare cu bara din Windows (nu am nimic cu Windows şi faptul că desktop-ul meu seamănă foarte mult cu Windows nu înseamnă că-mi place mai mult Windows, ci doar că găsesc modul de lucru foarte eficient pentru un desktop. Nu-i nici o ruşine să recunoşti că desktop-ul Windows este unul foarte eficient din punctul de vedere al productivităţii şi uşurinţei de a lucra cu aplicaţiile). Iată cum arată în final desktop-ul meu:


Pentru partea multimedia, am urmărit instrucţiunile de pe UbuntuGuide. În principal am instalat EasyUbuntu şi l-am lăsat să-şi facă treaba. Totul a mers strună şi în 10 minute aveam un desktop Linux cu capabilităţi multimedia complete (pot să ascult mp3-uri, să văd orice fel de filme, să folosesc flash în browser, etc.).

Power managementul pe laptop merge impecabil. Fără să fi făcut nimic special. Totul a mers din prima. Laptop-ul intră în suspend şi iese din suspend fără probleme (când iese din suspend funcţionează totul corect: sunet, reţea, grafică. Pe Debian m-am chinuit foarte mult să-l fac să iasă din suspend fără probleme - de cele mai multe ori nu mai mergea reţeaua când ieşea din suspend). Hibernate funcţionează impecabil deasemenea.

Am instalat Ubuntu 6.06 şi pe calculatorul desktop. La fel, instalarea a mers impecabil. Pe desktop am o placă video NVIDIA GeForce MX400 (e veche, e drept, dar eu mă joc foarte rar, şi atunci joc jocuri care nu necesită resurse grafice prea multe). Ce vreau să spun este că am fost impresionat cât de uşor am instalat driverele nvidia. Am urmărit tot instrucţiunile de pe UbuntuGuide şi totul a mers perfect. A fost prea uşor. Dubios de uşor chiar, dar driverul nvidia era instalat corect, glxgears şi aplicaţiile OpenGL pe care le-am încercat au mers fără probleme la viteză mare.

Per total, sunt foarte impresionat de Ubuntu 6.06 şi-l voi recomanda tuturor prietenilor mei.

Comments: Trimiteți un comentariu<< Home